Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 29DBE5BC-5472-43F6-BBF2-F7125DF5D0B2-1024x683.jpeg

Mijn vriendin wil een strandwandeling maken. Het is bijna eb en wanneer we nu vertrekken kunnen we heen en terug over het harde zand. Niets wandelt zo fijn als hard zand.

Gisteravond las ik op een gezondheidssite een artikel over de wandelsport. Wandelen is het gezondste wat je kunt doen, schreef een wandelgoeroe. Met wind mee kan een beetje wandelaar wel 100 worden. Tenminste wanneer hij niet rookt, geen alcohol drinkt en veel linzen eet. Met een extra dagsupplement van wortelsoep wordt de wandelaar zeker 105, aldus de Arie Boomsma van de wandelsportvereniging.

Het gezondheidseffect van wandelen was al bekend. 2500 jaar geleden schreef Hippocrates dat wandelen het beste medicijn was tegen zowat alles. De man rookte niet, maar hield wel van een goed glas wijn. Wijn was zijn Haarlemmerolie. Zo adviseerde hij een open wond schoon te maken met in wijn gedrenkte doeken en vervolgens af te dekken met katoenen windsels die ook weer bevochtigd waren met een stevige scheut rode wijn. Wat er nog aan wijn in de amfoor overbleef klokten patiënt en arts ter afronding van de behandeling samen achterover. Hippocrates: rookte niet, at geen linzen en zeker geen worteltjessoep! Op rode wijn en een dagelijks ommetje werd de man 90. 

Met mijn vriendin loop ik op het harde zand langs de zee, heen en terug naar Bredene. We zakken af bij Brasserie Leopold en bestellen een flesje wijn voor de verzorging van onze wonden. We nemen er garnalenkroketten bij. Op de kaart van Brasserie Leopold staan geen linzen of worteltjessoepen en 90 vinden we trouwens oud genoeg.