Overleven en ander vermaak

Frans Buffet

Menu
  • Home
  • Berichten
Menu

Onderzoek

Geplaatst op 23 februari 202126 februari 2021 door frans-buffet.nl

Voor die momenten dat ik even niet weet hoe het eigenlijk heurt, heb ik altijd ‘Hoe hoort het eigenlijk’ van Amy Groskamp-Ten Have op zak, de digitale versie dan (voor andere fatsoensrakkers: gratis te downloaden op DBNL!). Ik ben niet de enige, bij de NS weten ze ook niet altijd hoe het heurt en daar hebben ze zelfs nog nooit van Amy Groskamp-Ten Have geheurd. 

Of ik wilde meedoen aan een onderzoek, vroeg de NS mij. Het onderzoek zou gaan over onze relatie, over hoe ze mij moesten aanspreken om precies te zijn. Nu blauwe KLM-zwanen langzaam wegzinken in drassige weilanden, moeten we de NS toch op de rails houden, was mijn eerste gedachte. Alle hens aan dek, zou Jan de Witt tegen zijn jongens zeggen. Ik klikte dus op ‘Start onderzoek’.

Het NS-onderzoeksbureau wilde weten welke aanspreekvorm mijn voorkeur had wanneer NS-personeel mij benaderde. Ik mocht kiezen uit: Geachte heer, Geachte heer Buffet of Beste Frans. Omdat de NS nog niet bekend is met gezichtsherkenning, moeten ze in de trein helaas alle reizigers over één kam scheren. Het was dus kiezen tussen vousvoyeren en tutoyeren. Ik mocht mijn voorkeur opgeven, maar uiteindelijk zouden de meeste stemmen bepalen of het u, je, of nog erger werd.

Ik heb een hekel aan populair familiair gedoe door mensen die ik niet ken, die ik niet wil kennen en die ik niet hoef te kennen. De Amy Groskamp-Ten Have zegt het: ‘Beschaving begint met afstand.’ Geef zo’n amicale conducteur de vrije hand en het is meteen: ‘Hey Frans, alles goed? Kaartje bij?’ Zelfs in de 1e klasse! Ken je plaats, zou Amy zeggen.

De keus was dus niet moeilijk: Geachte Heer Buffet, voluit, met hoofdletters en te allen tijde u en bij schriftelijke communicatie u ook met een hoofdletter, zoals in de tijd dat u nog echt U was.

Na de enquête te hebben ingevuld klikte ik op ‘Verstuur’. Per omgaande kreeg een mail retour: ‘Beste Frans, tof van je, hartstikke bedankt voor je deelname aan dit onderzoek. Je hoort van ons.’ Of ik nog vragen had of opmerkingen? Ja, die had ik: Doe iedere NS’er gvd de Amy Graskamp-Ten Hage cadeau aUb sVp. 

De goede morgen

Intellectuele vrijheid die optimisten zich toe-eigenen is de vrijheid om alles te geloven  als je je er maar beter door gaat voelen. (Scruton, Het nut van pessimisme).

Recent

  • Begraven
  • Onderzoek
  • Ego-schrijver
  • Literaire gekkigheid
  • Veren steken

Archief

© 2021 Overleven en ander vermaak | Aangedreven door Minimalist Blog WordPress thema